Skip links

7 jaar clean

Deze week vier ik het feit dat ik 7 jaar clean en nuchter ben.
Ik ben een compleet ander mens dan zeven jaar geleden. En dan bedoel ik niet alleen qua persoonlijkheid en mentaliteit maar ook letterlijk fysiek. Het lichaam heeft namelijk zeven jaar nodig om alle cellen in het lichaam te vernieuwen. Ook jij die dit leest bent dus letterlijk een compleet ander mens dan je zeven jaar geleden was.

Het is nu 84 Dry January’s achter elkaar geleden dat ik voor de allerlaatste keer een geestverruimend middel tot me nam. Bij mij was de reden dat ik clean werd niet omdat ik dacht; ‘goh misschien is het beter voor me als ik eens wat minder drank en drugs doe’. Nee, ik was mezelf dood aan het gebruiken. Iedere dag rookte ik tien gram wiet en snoof, slikte en inhaleerde nog meer drugs als ik daar het geld voor had. Mijn leven was een complete puinhoop geworden en ik verwaarloosde niet alleen mijzelf maar ook de mensen om mij heen.

Nadat ik clean werd leerde ik pas dat ik heel lang emoties heb willen verdoven… en dat de drank en drugs dus niet het echte probleem waren maar juist heel lang een oplossing voor het echte probleem eronder namelijk; eenzaamheid, verdriet en woede die ik niet wilde voelen en dus op alle mogelijke manieren maar probeerde te sussen.

Het belangrijkste om van je verslaving af te komen is natuurlijk om te stoppen met het gebruik van geestverruimende middelen. Maar daarna is het wel noodzakelijk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met de onverwerkte emoties en trauma’s die daar dus onder zitten. De afgelopen zeven jaar ben ik bijna constant in therapie geweest op heel veel verschillende manieren om mezelf beter te leren kennen en doorgronden.

Binnen de sport zeggen ze wel eens dat zelfdiscipline en doorzettingsvermogen belangrijker zijn dan talent en aanleg. Ik maak zelf vaak de vergelijking met Messi en Cristiano Ronaldo. Ronaldo heeft relatief gezien veel harder moeten werken dan Messi omdat hij geboren is met minder talent dan Messi. Mijn hele leven benijd ik Cristiano Ronaldo al omdat hij veel harder heeft moeten trainen dan Messi om op hetzelfde niveau te komen. Toch is het niet zo dat Messi nooit heeft hoeven trainen. Hoe getalenteerd hij als klein jongetje ook was, ook hij heeft zich moeten ontwikkelen en doorzettingsvermogen nodig gehad.
Als Messi met zijn talent op de bank was blijven zitten dan had er nooit iemand zijn zoontje Lionel genoemd als eerbetoon aan de beste voetballer aller tijden.

Met clean zijn is het niet anders. Je moet het geluk hebben en de drive om clean te worden maar daarna is het een duurloop. Een wedstrijd van de lange adem. Ze zeggen binnen de verslavingszorg niet voor niets; “one day at a time”. Omdat het concept “nooit meer drugs of alcohol gebruiken” veel te groot is en het behapbaarder is om dit op te knippen in periodes van 24 uur. Als je tegen Messi, toen hij nog een klein jongetje was, had gezegd dat hij nog 10.000 keer zou moeten trainen in zijn carrière, dan was hij er ook mee gestopt denk ik.

Voor mij heeft het ook geen zin om te teren op het harde werk dat ik al heb gedaan. Alleen voor vandaag, elke dag weer zorgt ervoor dat ik scherp blijf op mijn drugsverleden en mijn toekomstige herstel. Zeven jaar clean zijn is daardoor niks meer waard dan één of twee jaar clean zijn. Sommigen gaan zover in hun ‘one day at a time’ principe dat ze pas tellen vanaf dat ze zijn opgestaan. Als je dit leest en voor 07:00 op was, dan ben je langer clean dan ik.