Skip links

Ademwerk

Ademhalen. Het is iets wat we allemaal doen, elke dag, zonder er echt bij na te denken. Het is een automatische functie van ons lichaam, iets wat we als vanzelfsprekend beschouwen. Maar ademhalen is veel meer dan alleen maar zuurstof in- en uitademen. Bewuste ademhaling kan een krachtig instrument zijn voor welzijn, genezing en persoonlijke groei. Dit noemen we ademwerk.

Ademwerk is een holistische praktijk die de kracht van bewuste ademhaling gebruikt om fysieke, mentale, emotionele en spirituele transformatie te bevorderen. Het omvat een breed scala aan technieken, variërend van eenvoudige ademhalingsoefeningen tot meer geavanceerde ademsessies onder begeleiding van een ervaren facilitator. Het doel van ademwerk is om ons bewustzijn te vergroten, blokkades los te laten en een diep gevoel van welzijn en verbondenheid te ervaren.

Het mooie hieraan is dat we onze ademhaling altijd bij ons hebben en dus niet altijd dure therapeuten of een zelfhulpboek nodig hebben om onszelf te kalmeren als we in paniek zijn.

Een van de meest voorkomende vormen van ademwerk is wat bekend staat als verbonden ademhaling, waarbij de ademhaling wordt verlengd en verbonden, zonder pauzes tussen in- en uitademing. Dit kan een krachtige ervaring zijn, omdat het ons in staat stelt om diep in ons lichaam te ademen en eventuele spanningen of blokkades los te laten die we vasthouden. Door bewust te ademen, kunnen we ook onze geest kalmeren, geen overbodige luxe, te midden van de chaos van het dagelijks leven.

Zelf had ik een paar weken geleden mijn eerste sessie ‘verbonden ademhalen’. Ik had al heel vaak een ademhalingsoefening van Wim Hof gedaan dus ik dacht dat ik het wel kende maar het was een overweldigende ervaring. Niet alleen je lichaam maar ook je geest komt op een bepaald moment echt in trance. Absoluut een aanrader!

Er worden specifieke ademhalingstechnieken gebruikt om verschillende effecten te bereiken. Sommige technieken zijn gericht op het activeren van ons energiecentrum, terwijl andere bedoeld zijn om ons zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen. Door regelmatig te oefenen met deze technieken, kunnen we leren hoe we onze adem kunnen gebruiken als een instrument voor zelfregulering en welzijn.

Maar ademwerk gaat niet alleen over de fysieke aspecten van de ademhaling. Het gaat ook over het verkennen van de diepere lagen van ons bewustzijn en het werken met onderdrukte emoties en trauma’s die in ons lichaam zijn opgeslagen. Tijdens ademsessies kunnen mensen intense emotionele en spirituele doorbraken ervaren, waarbij ze oude pijn loslaten en een diep gevoel van bevrijding en heelheid ervaren.
Dat heb ik zelf dus bij mijn eerste sessie ook ervaren.

Maar ondanks de vele voordelen van ademwerk, kan het ook uitdagend en zelfs confronterend zijn. Het kan ons dwingen om de grenzen van ons comfort te doorbreken en diep in onszelf te kijken naar delen die we liever verborgen houden. Het kan ons ook confronteren met oude pijn en trauma’s die we lange tijd hebben onderdrukt. Een aantal mensen om me heen vindt het doodeng als ik begin over ademwerk en staan absoluut niet open voor een dergelijke zoektocht.

Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van ademwerk, is het belangrijk om dit te doen onder begeleiding van een ervaren facilitator. Een goede facilitator kan een veilige en ondersteunende omgeving bieden waarin je jezelf kunt openstellen voor de diepgaande ervaringen die ademwerk kan bieden. Ze kunnen je begeleiden door de verschillende ademhalingstechnieken en je ondersteunen bij het omgaan met eventuele emotionele of fysieke reacties die zich kunnen voordoen.

Ademwerk is natuurlijk niet voor iedereen en ik begrijp heel goed dat het onwijs angstaanjagend voor sommigen zal zijn. Ik heb zelf in ieder geval alweer een paar sessies gepland, ondanks dat ik het ook spannend vind. Benieuwd wat er nog meer naar boven gaat komen!