Skip links

The 5 AM Club

Afgelopen week had ik een gesprek met een hypotheekadviseur. Jaja, wat een voorrecht dat ik de optie ga verkennen om een huis te kopen. Dat is in deze tijd sowieso al een wonder.
Het was de eerste keer dat ik de hypotheekadviseur zou ontmoeten. Laten we hem Jan noemen. Jan de hypotheekman. We hadden telefonisch contact en maakten een afspraak om elkaar te ontmoeten in Assen. Het contact was tot dan toe een beetje stroef.
Jan komt uit Drenthe. Dat is op zichzelf al geen feest en je wordt natuurlijk ook geen hypotheekadviseur voor je lol.

Ik kom aan bij het kantoor en buiten zwaait er een man naar mij waarbij ik gelijk twijfel of het Jan de hypotheekman is of dat dit de omgangsnorm is in Drenthe. Dus ik zwaai vriendelijk terug, parkeer mijn auto, zwaai voor de zekerheid naar nog wat mensen op straat die mij raar aankijken en loop het kantoor binnen waar Jan al op mij zit te wachten.

De eerste minuten van het gesprek lopen wat stroef, Jan is niet onaardig maar ook niet echt galant of charmant. Een nukkige, nuchtere Drentenaar. Hij vraagt mij een beetje uit over mijn werk als cabaretier. We bespreken wat formaliteiten over mijn financiën en dan zie ik dat Jan een beetje opfleurt. Dan besef ik me; Jan is een getallenman. Jan denkt en communiceert in cijfers. Hoe meer ik hem vertel over mijn inkomsten en uitgaven, hoe meer hij zijn logge lijf ontspant. En die ontspanning zorgt ervoor dat hij ook opeens geïnteresseerd is in de persoon achter de getallen. Hij vraagt naar mijn huidige situatie en hoe ik de toekomst zie. Hoe de relatie tussen mijn vriendin en mij is en hoe we aankijken tegen trouwen en kinderen. Na een tijdje gaat het helemaal niet meer over getallen maar over zaken als normen en waarden en zelfontwikkeling.

Jan de hypotheekman vraagt mij of ik ooit heb gehoord van ‘The 5 AM Club’. Er gaat bij mij vaag een belletje rinkelen maar Jan is al gelijk zo enthousiast dat hij opveert vanuit zijn stoel om zijn nieuwe passie uit te leggen. ‘The 5 AM Club’ is een boek geschreven door Robin Sharma waarin hij zijn ideologie toelicht dat als je om vijf uur ’s ochtends opstaat en 60 minuten in jezelf investeert, dat je leven er dan op alle vlakken enorm op vooruit gaat. Je staat om vijf uur ’s ochtends op en sport 20 minuten, mediteert 20 minuten en leest 20 minuten. Na dat uur heb je dus op drie verschillende, productieve manieren aan jezelf gewerkt waardoor je om 06:00 al veel dopamine en endorfine hebt aangemaakt in je brein en lekker aan de slag kunt. Niet alleen is dat voor je persoonlijke leven heel goed maar ook zul je veel productiever zijn omdat je vervolgens van 06:00 tot het ‘echte’ begin van je dag heel veel werk zult kunnen verrichten.

Jan vertelt mij over deze theorie en dat hij dus sinds kort lid is van deze 5 AM club en dat niet alleen hijzelf maar iedereen om hem heen enorm verschil ziet. En Jan’s enthousiasme werkt aanstekelijk want ik heb ook opeens een ontzettende behoefte om deze rigoureuze verandering in mijn leven door te voeren. Het feit dat ik vaak om één uur ’s nachts pas thuis ben door mijn optredens maakt me niet eens meer uit, zo aanstekelijk werkt Jan zijn vurige betoog.

Ik merk dat ik al een lange tijd een ingrijpende levensverandering wil. Ik ben ontevreden over mijn persoonlijke, spirituele ontwikkeling en heb een pepertje in mijn reet nodig maar sta al maanden in het snoepschap te zoeken naar pepers. Het leven heeft me door de drukte ingehaald en ik stel al een hele tijd uit om eindelijk weer eens echt aan mezelf te gaan werken. Jan de hypotheekman, waarvan ik eerst het gevoel had dat hij nog nooit een peper in zijn leven had gezien, trekt mij opeens met een enorme ruk tussen de Zure matten en de Apekoppen vandaan en sleurt mij zo mee naar de groenteafdeling waar hij met een handvol sambal opeens vuistdiep in mijn endeldarm zit.

En dat is merkwaardig hè. Want deze boodschap komt binnen bij mij, juist omdat een totale vreemde deze levensstijl met een curveball naar mij toegooit. Ik weet zeker dat als mijn beste vriend of mijn lieve vriendin met dit idee was gekomen ik het waarschijnlijk snel zou hebben verworpen. “Daar heb ik toch geen tijd voor liefje” of “Ja goed idee gap, daar ga ik volgende week eens naar kijken!”

Jan gaat me helpen om een hypotheek te krijgen, ik heb het boek van Robin Sharma besteld en heb hopelijk binnenkort geen maagzuur meer van al die Kokindjes.
Volgende week ga ik beginnen met ‘The 5 AM Club’, Jan de hypotheekman; dankjewel.