Skip links

Vakantie in Exeter

Er zijn mensen die exotische bestemmingen als Bali, Hawaï of de Malediven kiezen voor hun vakanties. En dan ben ik er, iemand die besloten heeft om zijn welverdiende vrije tijd door te gaan brengen met zijn schoonfamilie in Exeter, Engeland. Ja, Exeter, de stad die zo opwindend is dat de Wikipedia-pagina bijna in slaap viel tijdens het schrijven ervan. Maar laat je niet misleiden, Exeter heeft zijn eigen charme, al moet je soms goed zoeken.

Het avontuur begon al bij het inpakken. Terwijl andere reizigers hun koffers volstoppen met zwembroeken en zonnebrand, pakte ik mijn regenjas en laarzen in. Een subtiele hint van Moeder Natuur dat Exeter niet bepaald bekend staat om zijn zonovergoten stranden.

Mijn aankomst in Exeter was als een aflevering van een mislukte reisshow. De taxichauffeur wist niet precies waar ons gehuurde huisje was en reed ons eerst naar een pub, waarschijnlijk omdat hij dacht dat ik dringend een drankje nodig had na de lange reis. Ik nam het als een teken van gastvrijheid en besloot er toch maar één te nemen.
In Exeter drinken ze bier alsof het water is, en dat is maar goed ook, want na de eerste slok van hun kraanwater besloot ik dat bier inderdaad de betere keuze was.
Wel een 0.0 natuurlijk.

De volgende dag begon onze ontdekkingstocht door Exeter. De stad is beroemd om zijn kathedraal, een gotisch meesterwerk dat al eeuwen overeind staat. Bij binnenkomst voelde ik me plotseling heel klein en onbelangrijk, een gevoel dat meestal wordt veroorzaakt door een ontmoeting met mijn schoonmoeder. De kathedraal is indrukwekkend, met glas-in-loodramen die verhalen vertellen die ik helaas niet kon ontcijferen omdat ik mijn geschiedenislessen op school voornamelijk blowend heb doorgebracht in het parkje naast de desbetreffende school.

Na de kathedraal besloot ik een bezoek te brengen aan de beroemde Exeter Quay. De Quay is een prachtige plek aan de rivier waar je kunt kajakken, fietsen of gewoon kunt zitten en naar het water staren terwijl je nadenkt over de zin van het leven. Ik koos voor het laatste, voornamelijk omdat kajakken teveel op werken leek en fietsen teveel inspanning vergde. Terwijl ik daar zat, probeerde een eend mijn broodje kaas te stelen, wat me deed beseffen dat zelfs de dieren in Exeter niets te eten hebben.

Voor de lunch besloot ik een traditionele Cornish pasty te proberen. Dit bleek een geniale zet te zijn, want niets zegt “ik ben op vakantie” zoals een deeg gevuld met vlees en aardappelen die zo zwaar zijn dat ze als anker kunnen dienen voor een cruiseschip. Na de pasty voelde ik me voldaan en klaar om naar ons huisje te rollen in plaats van te lopen.

De avonden in Exeter zijn rustig, wat een eufemisme is voor “er is niet veel te doen”. Maar dat geeft niet, want het gebrek aan nachtleven geeft je de perfecte gelegenheid om vroeg naar bed te gaan en op te laden voor nog een dag vol verrassende avonturen. Zoals mijn ontmoeting met de man die zich verkleedde als een Romeinse soldaat en toeristen rondleidde door de oude stadsmuren. Of de straatartiest die zo vals zong dat de plaatselijke katten een protestmars begonnen.

Dus, als je ooit eens iets anders wilt dan een standaard strandvakantie, overweeg dan Exeter. Het is misschien niet glamourous, maar het is wel echt en onvergetelijk. En wie weet, misschien zie je mij daar wel, zittend bij de Quay, filosoferend over het leven met een pasty in de hand en een brutale eend die probeert mijn lunch te stelen.