Skip links

Trouwen

Ik ga trouwen! Een van de meest vreugdevolle momenten in het leven, het toppunt van romantiek en… een bron van eindeloze stress en sociale drama. En dan heb ik het vooral over de uitnodigingslijst. Er is geen betere manier om te ontdekken hoeveel mensen je echt kent, en hoeveel mensen je absoluut niet mag, dan door een bruiloft te plannen. En vooral als je net als mijn verloofde en ik ervoor kiest om heel klein te trouwen.
Vandaag ga ik het hebben over de grootste bron van frustratie: mensen die boos zijn omdat ze niet zijn uitgenodigd.

Het begint allemaal zo onschuldig. Jij en je toekomstige echtgenote zitten samen te dromen over die perfecte dag. “We willen een kleine, intieme bruiloft,” zeggen jullie tegen elkaar. En dan begint het. Jullie maken een lijst met directe familie en beste vrienden. Dat zijn zo’n twintig mensen. Heerlijk overzichtelijk, toch?

Maar dan komen de ouders in beeld. “Waarom staat Tante Katrien niet op de lijst?” vraagt je schoonmoeder, met een blik alsof je net hebt voorgesteld om kerst af te schaffen. “Tante Katrien? Die vrouw heb ik pas één keer gezien!” protesteer je, maar het is al te laat. Tante Katrien staat nu op de lijst.

Maar het het ergste zijn de mensen die zich niet op de lijst bevinden en zich persoonlijk aangevallen voelen. Zoals Jan van de padel, die je hooguit één keer per week een knikje geeft in de kantine. Of je buurvrouw, die zelf helemaal geen sociaal leven heeft en daardoor denkt dat je beste vrienden bent als je even een kwartiertje met haar staat te praten. Deze mensen voelen zich plotseling zo verbonden met je dat ze het als een diep persoonlijk verraad beschouwen dat ze geen uitnodiging hebben ontvangen.

Sociale media maken het er niet beter op. Voor je het weet, zie je subtiele, passief-agressieve berichten verschijnen op Facebook. “Sommige mensen weten echt niet wat ware vriendschap betekent,” schrijft een verre kennis die ooit naast je zat tijdens een bijles wiskunde. En dan is er altijd die ene collega die een vage status plaatst: “Blij om te weten wie mijn echte vrienden zijn #nietuitgenodigd.”

Je kunt proberen het goed te maken, maar dat is een mijnenveld op zich. Je besluit een verontschuldigend berichtje te sturen: “Sorry dat we je niet konden uitnodigen, de ruimte was beperkt.” En dan krijg je terug: “Oh, dus ik ben niet belangrijk genoeg om die beperkte ruimte mee te vullen?” Tja, soms kun je het ook nooit goed doen.

Uiteindelijk realiseer je je dat het onmogelijke van een bruiloft is: het proberen te voldoen aan ieders verwachtingen. Mensen zullen boos zijn, dat is onvermijdelijk. Dus waarom zou je je er nog druk om maken? Uiteindelijk gaat het om jullie, het gelukkige paar. Misschien is het tijd om die kleine, intieme bruiloft in een ver, exotisch land te overwegen. Alleen jullie twee, een paar getuigen, en geen gezeur over wie er wel of niet is uitgenodigd.